Honlapkészítés, webáruház készítés a leggyorsabban. Akár még MA!
AZ EGYESÜLET ÖNÖKÉRT VAN KEDVES LÁTOGATÓK

Frissítve: 2014. 07. 23

Az Europrogress Egyesület nonprofit szervezet (ONG), mely gazdasági, szociális, karitatív filantrópiai és oktatási szakosztályok működtetésével fejti ki közösségi tevékenységét. Önkéntes szekemberek, fiatalok, egyetemisták közreműködésével, akik legjobb tudásuk és tapasztalataik alapján, kedves olvasóink, célközösségünk lelki és anyagi jólétéért, fejlődéséért tevékenykednek.

Küldetésünk, és egyben célunk is, hogy érdeklődő partnereinknek, támogatást igénylő látogatóinknak, az Önök családjainak hosszú távon, olyan életstratégiai, gazdasági, befektetési sikerrecepteket, gazdaságjogi és erkölcsi ismereteket, üzleti szolgáltatásokat és oktatási programokat biztosítsunk, melyek alapján könnyebben veszik kezükbe saját sorsuk irányítását, kiemelkedő hozzáértéssel kezelik a felmerülő válságokat, az öngondoskodás, az önmegvalósítás, és az életben való boldogulás eszközeit.

Elsajátítva és gyakorlatban is alkalmazva a jó közérzet, a személyes boldogság a moralitás, a családi és üzleti etika, az anyagi függetlenség szabályait, fiataljaink, és szüleik is hatékonyabban érvényesülhetnek a kegyetlen versenyen alapuló, globalizálodó világban.

Versenyképes, hasznosítható tudásuk alapján, érdeklődő követőink, messzemenően megfelnek majd a való világ és a harmadik évezred kihívásainak. Olyan értékek ezek, melyek megtartó örökségként nemzedékről nemzedékre, általunk és Önök által továbbadhatók az utánunk következőknek, gyermekeink gyermekeinek.

A www. profitcentrum. shp.hu honlap az Önök információs és kapcsolatépítő munkapontja.

Az egyesület alapítóinak és munkatársainak további elképzelései, programjai, melyek által olvasóink életét megkönnyebbíthetik, az Europrogress ONG menüpontban található Működési Szabályzatban olvashatók.

Dr. Főcze Gyula


AZ EGÉSZSÉGÜNK NAGYON FONTOS. VIGYÁZZUNK RÁ !

Életmód magazin

Impulser - Egészség másképp

Gyógyszer Nélkül Magazin

Ha jól akarod ma érezni magad, nézd-, és hallgasd meg e dalt !

Csodálatos dal

HíRBÖRZE
Pénz, piac, vállalkozás

2014. október 8., szerda:

AUGUSZTUSBAN KEVESEBBET KERESTÜNK

Az országos bruttó átlagbér két százalékkal 2331 lejre mérséklődött a nyár utolsó hónapjában, a nettó átlagbér pedig 1683 lejre módosult (36 lejjel kevesebb, mint egy hónappal korábban).
Ágazati elosztásban a legnagyobb bért a kőolaj kitermelésében dolgozók kapták (bruttó 4484 lej), míg legkevesebbet a szállodai alkalmazottak vihettek haza (996 lej). A statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest viszont az országos nettó átlagbér 4,9 százalékkal növekedett, ez reál értékben (az inflációt is beleszámolva) 4 százalékos emelkedést jelent. Legnagyobb mértékben a gyógyszeriparban (13 százalék), illetve az autóipar egyes ágazataiban (11,3 százalék) csökkent a bér, de jelentős a textiliparban, a pénzügyi szektorban, az energiatermelésben és -forgalmazásban jegyzett mérséklődés is.

CSÖKKENT A SÖRFOGYASZTÁS

Kilenc százalékkal csökkent a sörfogyasztás az év első felében, a költségvetés emiatt 60 millió lejtől esett el – közölte a sörgyártók szövetsége. Közleményük szerint hat hónap alatt 7,3 millió hektoliter sört értékesítettek az országban, ez több mint félmillió hektoliterrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A költségvetés-kiesés azért jelentős, mert az alkoholtartalmú termékek jövedéki adójának csaknem 60 százalékát adja, de jelentős az áfabevétel is. Az ágazat közvetlenül és közvetve közel 77 ezer munkahelyet biztosít, a befizetett adó és illeték idén 900 millió lejre rúgott – áll a közleményben. A helyzet rendezése érdekében az ágazat képviselői a jövedéki adó minimális szintre csökkentését javasolják.

MEGYEITANÁCS-ELNÖKÖKET VIZSGÁLNAK

Tizenegy, tisztségben lévő megyeitanács-elnök ellen indított eddig bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség. Legutóbb Aristotel Căn­cescu, Brassó megye első embere kapott idézést befolyással való üzérkedés gyanújával. Ez azt jelenti, hogy a megyevezetők mintegy negyede ellen folyik eljárás, az ügyészség szerint az okozott kár eléri a hárommilliárd lejt – közli a Ziarul Financiar.

ÚJ TÍZEZRES

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 végén megújított forint bankjegyeket bocsát ki, az új sorozat első címlete a 10 000 forintos lesz – olvasható az MNB honlapján. A forgalomban lévő forint bankjegysorozat legrégebbi címleteinek kibocsátása 17 évvel ezelőtt kezdődött. 1997 óta a korszerűség és a hamisítókkal szembeni előny megőrzése érdekében több alkalommal is sor került fejlesztésre az egyes veszélyeztetett címleteken. A megújított bankjegysorozat első címleteként kibocsátott 10 000 forintos számos korszerű biztonsági elemmel rendelkezik. Az első pillantásra nem érzékelhető – műszerekkel, gépek detektoraival ellenőrizhető – dimenzióban teljes a megújulás: az új címlet mind saját korábbi változatától, mind más címletektől könnyedén megkülönböztethető. A bankjegy papírjában olyan – fény felé tartva, átnézetben látható – vízjel található, amelyben a portré mellett már a címletérték is megjelenik, és az MNB betűk mellett, biztonsági szálon is olvasható a 10 000 értékjelzés. A nemzetközi tapasztalatok, bankjegyfejlesztési ajánlások szerint egy nemzeti valuta bankjegysorozatának technológiai korszerűségét, illetve hamisítás elleni védettségi szintjét jellemzően öt-hat évente érdemes felülvizsgálni, tíz-tizenöt évente pedig célszerű a készpénzforgalom szereplői számára is tapasztalható változtatást, fejlesztést végrehajtani.
Forrás:www.3szek.roProfitcentrum.shp.hu website reputation


Website seo score
Powered by WebStatsDomain

Alexa rank,Pagerank and website worth
Powered by WebStatsDomain

Estimated worth website
Powered by WebStatsDomain

"Székelyföld gazdasági és pénzügyi függetlenségének megteremtése -  mindenfajta önrendelkezés és a társadalmi felemelkedés alapja" (fgy).

__________________________________________________________________________________________

Adatok átnézve, frissítve: 2014.aug. 21

 

GYERE LÉGY A CSAPATTÁRSUNK !

REGISZTRÁCIÓ UTÁN TITKOSÍTOTT, FONTOS INFORMÁCIÓKAT ÉRHETSZ EL, MELYEK GARANTÁLTAN SEGÍTENEK KISZABADULNI A MÓKUSKERÉKBŐL ÉS ELINDÍTANAK AZ ANYAGI FÜGGETLENSÉG, A SIKER, A JÓLÉT ÖSVÉNYEIN:

1. Milliókat érő üzleti ötletek
2. Egyetemi hallgatóknak UNIVERSITAS - hasznos tájékoztatás
3. Befektetési opportunitások - üzleti lehetőségek
4. Bizalmas infók a honlaptulajdonosról
5. Pénzügyi ismeretek, trükkök, módszerek, melyekre feltétlenül szükséged van
6. Ingyenes anyagokat, hasznos ajándékokat tölthetsz le
7. Itt találod a "Sikerreceptek az anyagi függetlenség megvalósításához" című nagysikerű előadásomat is, melyet céljaidnak megfelelően szabadon felhasználhatsz.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2014.09.10
Fiatal és Kezdő Vállalkozók Egyesülete:

“Online üzlet pénz és tudás nélkül” majdnem úgy hangzik, mint azok az ígéretek, amelyek túl szépek, hogy igazak legyenek.

Lea – aki mostanában a kommentes kérdések zömét megválaszolja – mutatta meg nekem az alábbi videót, amely nem mást ígér, mint amit a címben is lehet olvasni.

A videó egyetlen hátránya talán csak az, hogy angolul van.

A hölgy – Marie Forleo – stílusa egyértelműen amerikai, de ez ne ijesszen el senkit, mert számomra nagyon szimpatikus humorral vázolja, hogy mit kell tenni. És az egész a bevezetővel együtt is alig több, mint 5 perc.

Mindenképp érdemes megnézni!

.
2014. augusztus 27., szerda: Pénz, piac, vállalkozás
www.3szek.ro
.
Az első ötven teljesítménye (Székelyföldi cégek)

Forrás: Omnibus
Forrás: Omnibus
Érdekes és a maga nemében úttörő elemzést, illetve adatsort tett közzé honlapján az Omnibus. A székelyföldi cég­katalógus már évek óta a történelmi székek cégadatait igyekszik a közvélemény elé tárni, ezúttal az ötven legnagyobb árbevételt megvalósító vállalat listáját, illetve rövid elemzést tett közzé.
.

 

HÉ IFJÚ BARÁTAIM, HOVÁ MENTEK IDEGENBE?
GYERTEK HOZZÁNK EGYETEMRE
!

2014.aug.8

Nemzetközi oklevéllel jó szakember lehetsz nálunk. Ne gondolkodj, gyere várunk ! Nem kell messze elutazni, házbért, villanyt, kaját venni. Azt a pénzt itt megspórolod, s elérheted céljaidot !

Nézd meg ezt a kicsi filmet, s mond, hogy maradsz, nem léptél meg !

Szeptemberben iratkozhatsz,  minden infót innen megkapsz:

http://extensii.ubbcluj.ro/sfantugheorghe/daa/hu/index.php

 

___________________________________________________________________

___________________________________________________________________
.
2014. augusztus 9., szombat: Hazanéző
Ovális pecsét (Dán disznó a Tündérkertben – Kézműves élelmiszerek nyomában Székelyföldön)

Erdély, ezen belül Székelyföld Európa egyik legérintetlenebb régiója. Tiszta levegő, nyugalom, vegyi anyagokkal nem szennyezett földek, dús havasi legelők – ideális körülmények a hagyományos gazdálkodáshoz. Több napon keresztül jártuk a térség városait és falvait, hogy jó minőségű, kézműves módszerekkel előállított élelmiszereket találjunk. A helyzet kétségbeejtő, de már vannak bizakodásra okot adó jelek.
Világszerte felértékelődnek a lehetőleg vegy­szer­mentesen, nem ipari módszerekkel előállított élelmiszerek. A Románia közepén lévő Székelyföld ideális terepnek tűnik erre: bőséges természeti erőforrással rendelkezik, biodiverzitása párját ritkítja, a földeket organikus módon művelik meg évszázadok óta. A bukaresti hatalom a rendszerváltás előtt és után is odafigyelt arra, hogy túl sok ipari létesítmény, beruházás ne érkezzék a térségbe, így a levegő és a víz tiszta maradhatott, és anyagiak híján vegyszerekkel sem szennyezték túl a földeket. Nem csoda, hogy a világ talán legismertebb biogazdája, Károly walesi herceg is felfedezte magának a régiót (híres  a zalánpataki példa). Egyszer még a román közszolgálati televíziónak is azt nyilatkozta: „Románia legjobb exportterméke Erdély”.

.
.
.
BIZTONSÁGI TARTALÉKALAP KÉPZÉSE VAGY                              
PÉNZÜGYI SIKERRECEPT SZÉKELYFÖLDI VÁLLALKOZÓKNAK
2014. 08- 05

Hosszú évek óta böngészem, olvasom és kutatom azokat a gazdasági és pénzügyi megoldásokat, módszereket, technikákat, trükköket, amelyek a fejlett nyugati társadalmakban lelki, szellemi és erkölcsi megelégedést, anyagi függetlenséget, gazdasági és társadalmi jólétet biztosítanak egyének, háztartások és vállalkozások számára, és amelyek a világ szegényebb régióiban is bizonyos szintű élénkülést hozhatnának, a sikerreceptek gyakorlatba ültetésével Székelyföldön is feldobhatnák az életkedvet, az önmegvalósító vállalkozások létrehozását, nyereséges működését és nem utolsó sorban a csődbejutás kockázatainak szakszerű kezelését. Dr. Tóth András pénzügyi szakértő anyagai között találtam is néhány nálunk is használható képletet, melyeket régióink jellegzetességeire formálva, az eltelt idők folyamán igyekeztem olvasóimmal, követőimmel megosztani. Hasznos írásait köszönjük, egyrészét a továbbiakban is igénybe fogjuk venni.

Már több helyen és alkalommal bemutattam a nyugati világ előrelátó mágnásainak javaslatait, melyek a pénzteremtés és pénzzel való hatékony gazdálkodás lehetőségeit taglalták. Ezek között kiemelt fontossággal bírt a 70/30-as pénzügyi szabály, mely arról szól, hogy minden egyes bevétel 70%-át költhessük csupán fogyasztói igényeink kielégítésére és a 30%-át biztonsági formák bevezetésével a következő képpen osztjuk le és kezeljük: 10% megtakarítás, 10% saját befektetési alap és 10% jótékonykodási tevékenységre. A fogyasztási alappal, a saját befektetési összeggel és a karitatív jellegű leosztással most nem foglalkozom, de felhívom minden székelyföldi vállalkozó figyelmét a 10%-os biztonsági tartalékalap létrehozásának fontosságára.

Engedélyezett fizikai személyek(PFA), korlátolt felelősségű társaságok(SRL), részvénytársa-ságok(SA) egyéni kisvállalkozások(II) stb tulajdonosai, szeretném a legkomolyabban a tudomásotokra hozni, hogy az, amit itt most olvashattok, jelenlegi vállalkozói életetek, és a cégeitek halála utáni feltámadásotok valamint életben maradásotok garanciája lehet !

Fontos megjegyzés:
az itt következő ajánlás magánszemélyek, családok és vállalkozások esetében egyaránt érvényes.

Mit kell tenned, mint az ügyben érdekelt ?
Amennyiben a fent említett felsorolásban szereplő valamely vállalkozással rendelkezel, de ha magánszemély vagy akkor is, miután ezt a jó tanácsot elolvasod, azonnal nyiss magadnak egy számlát, amit BIZTONSÁGI TARTALÉKALAPNAK fogsz elnevezni és minden kiváncsiskodó tekintet elől jól elrelytve, kivételes titoktartással fogsz „dédelgetni”. A mindennapi bevételeid 10%-át, gondolkodás nélkül a biztonsági tartalék számládra fizeted be. Valószínű gondolkodóba ejt, hogy ez a 10% sok-e vagy kevés a későbbi boldogulásodhoz, de elméleti és gyakorlati tapasztalataim alapján mondom se nem kevés, se nem sok. Bőségesen elég ahhoz, hogy egy véletlenszerű, előre nem látott összeomlás esetén életben maradhass, talpraállhass. Ezt az összeget olyan befektetési konstrukciókba különíted el, amelyek hosszútávú magas reálhozamokat biztosítanak számodra. Ez nem banki betét ! Ha érdekel a befektetési portfólio, itt jelentkezz foczedoki.phd@gmail.com személyes konzultációra. És most lássunk egy konkrét számításon alapuló, használható receptet:

Vegyünk egy székelyföldi, négytagú munkából és fizetésből élő családot, havi 3000 lejes nettó bevétellel. Mihelyt a pénz a kezükbe kerül azonnal, minden hónapban, félrerakják a 10%-ot. A titok nyittya abban áll, hogy aki megtudott mostanig élni nettó 3000 lejből, az észre sem fogja venni, hogy nettó 2700 lejből kell gazdálkodnia.
Nézzük a táblázatot:

1. Havi biztonsági tartalék összege : 3000 x 10% = 300 lej
2. Éves biztonsági tartalék összeg : 300 x 12 = 3600 lej
3. Öt év utáni tartalékalap összege : 3600 x 5 = 18000 lej
4. Tíz év utáni tartalék : 3600 x 10 = 36000 lej
5. Húsz év után : 3600 x 20 = 72000 lej

Amennyiben a példát tovább fejlesztjük, azzal a külömbséggel, hogy egy módosabb család esetét elemezzük ki, amely nettó 6000 lej bevétellel rendelkezik, rögtön látható, hogy az 1-5 pontonknál megjelenő eredmények a kétszeressére emelkednek, ezen az elkülönített biztonsági számlán.

Összegezve, az első család húsz év után minim 72000 lejes tartalékalappal, míg a módosabb család 72000 x2 = 144000 lej minim megtakarított összeggel fog rendelkezni. De azt is mindenki tudja, hogy családjaink alapítása 20-25 éves korban történik, de munka és életreményeink nem húsz évre szólnak, lesznek olyanok is, akik 30, 40 sőt, 50 évig maradnak aktívak és remélhetőleg emelkedő értékű bevételeket fognak inkasszálni.
Csak érdekesség képpen említem meg, hogy ilyen hosszú távon a számítások drámai változásokat mutatnak. Ötven év után az első családnak minim 180000 lej, míg a módosabb családnak a kétszerese, azaz minim 360000 lej tartalékalapja lehet. Ezek olyan számításokon alapuló tények, amelyekért érdemes még ma biztonsági tartalékalap számlát nyitani. És akkor még az évek során kialakuló értéknövekedésről, a mellérendelhető hozamokról nem is beszéltem. Hangsúlyozni szeretném, hogy ez a számla nem banki betét ! Bankjaink a jelenlegi gazdasági konjunktúrában majdnem negatív kamatot fizetnek. Ha érdekelnek a befektetési lehetőségek itt is jelentkezhetsz személyes konzultációra foczedoki.phd@gmail.com vagy hívjál a 0752648537-es telefonon.

Állításaim alátámasztására segítségül hívom Dr.Tóth András anyaországi pénzügyi taácsadót, aki ezzel a megvalósítható tartalékalappal kapcsolatban a következőket írja: “Szerintem ennyiből már igazán telhet kellemes nyugdíjas évekre… És akkor még nem is szóltam arról, hogy egy ilyen családi vagy céges alap micsoda nyugalmat és biztonságot adhat! Nehéz egy életet úgy végigélni, hogy egy-két komoly anyagi válság ne essen meg: munkahelyváltás, céges csőd, stb. Ha jó helyen van a tartalékalap, és jól van menedzselve, akkor az ilyen átmeneti válságok jól kezelhetők.
A továbbiakban a cikkíró rákérdez, hogy valaki az olvasók közül járt-e mostanában Párizsban, Rómában, vagy bármelyik nagy nemzetközi turistacentrumban? Ha igen, akkor láthatták milyen korosztályból voltak az amerikai, meg a japán turistacsoportok, tipikusan a friss nyugdíjas korosztályból! És a magyar friss nyugdíjasok vagy amit én hozzátennék a Romániában kisemmizett idősek miért nem kószálnak tömegesen New York utcáin és miért nem másszák a Fudzsijamát? Lehet, hogy azért mert amit itt elmondtam, azt Japánban meg Amerikában már kamaszkorukban elmondták a helybélieknek az apjuk a konyhaasztal mellett?”

És vajon mi az amiben különbözik Székelyföld és Magyarország Amerikától? A szakemberek szerint az kedves olvasóim, hogy az USA-ban a családok 65-70%-a rendelkezik hosszútávú értékpapír alapú megtakarításokkal. Nálunk ez az arány kb. 1% vagy Székelyföldön annyi sincs. Hát te, kedves volt diákom, ismerősöm, barátom melyik csoporthoz tartozol? Ha szeretnél erről beszélgetni kérj egy személyes konzultációt itt: foczedoki.phd@gmail.com.
.
Dr. Főcze Gyula, közgazdász,
egyetemi oktató, életstratégiai, gazdasági
és befektetési tanácsadó.

AZ EUROPROGRESS EGYESÜLET, MINT TANÁCSADÓ ONG,
AZ AVOCATNET-EN IS ELÉRHETŐ

http://www.avocatnet.ro/Iulius_1956

 

CSALÁDI PÉNZÜGYEK DIAGNÓZISA ÉS VÁLSÁGTERÁPIÁK
2014. július 23

Kedves olvasóink, ügyfeleink ! Mielőtt 10 pontban emlékeztetnélek benneteket, hogy a Profitcentrum pénzdíjas üzleti tanácsadással is foglakozik, szeretném ha tudnátok, hogy ti, azok a fiatalok, akik a pénzteremtés és az anyagi függetlenség elérésének módszereivel kapcsolatban hozzánk fordultatok bizalmas tanácsokért, számunkra a legfontosabb partnerek vagytok. Hálásan köszönjük, hogy megelőlegeztetek a bizalmatokkal. Biztosítunk benneteket és leendő ügyfeleinket, hogy az elkövetkező időszakban is magas szinvonalú, minőségi szolgáltatásokkal állunk rendelkezésetekre.

Gondjaitok vannak a személyes vagy családi pénzügyekkel? Te is lehetsz a pénzteremtés nagymestere. Érdekelne, hogyan segíthetünk ?

Átfogó pénzügyi vizsgálat elvégzésével, mely a következő diagnózis elemeket és terápiákat tartalmazza:

1. Jövedelmei forrásaid azonosítása;
2. Kiadásaid valósághű elemzése;
3. Bevételnövelő források keresése, rögzítése;
4. Kiadások csökkentése, lefaragási lehetőségek megkeresése;
5. A költségvetési többletképzés lehetőségeinek összeírása;
6. A benned lévő gazdasági és pénzügyi géniusz felszabadítása, gyarapodási alternatívák;
7. Befektetési szabályok bevezetése: a meggazdagodás képlete öt szóban, és a 70/30-as szabály gyakorlati alkalmazása;
8. Az anyagi védettség, és -biztonság stratégiájának elkészítése;
9. Az anyagi függetlenség tervének összeállítása;
10. A családi kassza számítógépes nyilvántartása, az excel táblázat kitöltése és állandó követése.

Amennyiben személyes gyarapodásod gondolata foglalkoztat és szeretnél tapasztalt életstratégiai, gazdasági és befektetési szakértőktől tanácsot kérni, időpont egyeztetés végett fordulj hozzánk bizalommal az europrogress@yahoo.com , a foczedoki.phd@gmail.com , a http://www.avocatnet.ro/Iulius_1956
e.mail címeken vagy a 0752648537/es telefonon.

Mennyibe kerül a tanácsadás? Az első konzultáció, mely tulajdonképpen egy általános ismerkedő beszélgetés lesz, mindenki számára ingyenes !
Ha úgy dönt, hogy továbbra is igényli a segítségünket, a részleteket megbeszéljük. Tizenhat évig, mint civil kezdeményezést ingyen csináltuk, és senki sem panaszkodott, hogy drága lenne. Most amikor 2014-től kezdődően pénzdíjasak lettek szolgáltatásaink, remélem senki sem fog leteremteni, hogy igen olcsón dolgozunk !

2014. július 23., szerda: Pénz, piac, vállalkozás

Rohamosan nő az államadósság

Négy év alatt két és félszeresére nőtt a román állam adóssága: az idén májusban 60 milliárd eurós tartozás már a belső nemzeti össztermék (GDP) 40,8 százalékát tette ki – írja a Ziarul Financiar, amely szerint ehhez főként az a rekordértékű, közel 20 milliárd eurós hitel járult hozzá, amelyet 2009-ben vett fel Románia a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Bizottságtól és a Világbanktól.

A gazdasági válság kezdete, 2008 óta 48 milliárd euróval nőtt az adósságállomány, és a gazdasági növekedés csak tavaly érte el a válság előt­ti szintet, azaz a 140 milliárd eurót. A portál szerint az eddig felhalmozott adósság egy részét nyugdíjakra és fizetésekre fordította az állam, nagy részét pedig a negyed- és féléves deficitcélok betartására áldozta, háttérbe szorítva ezzel a beruházásokat. Tavaly év végén a GDP 42,5 százalékára rúgott az államadósság, a megszólaltatott szakértők azonban úgy vélik, a következő években valószínűleg 40 százalék alá csökken, efölötti értéket ugyanis már aggasztónak tartanak a befektetők. Aurelian Dochia elmondta: a válság előtt Ro­mánia az egyik legkevésbé eladósodott ország volt, és most sem áll olyan rosszul, hiszen vannak a GDP 80, sőt, 100 százalékáig leterhelt államok is. Az állami beruházások helyzete azonban nem túl biztató: szükségességüket min­denki elismeri, de ez „mese” marad mindaddig, amíg az állami költségvetés nagy részét folyó kiadások emésztik fel, a pénz közel 70 százaléka bérekre és nyugdíjakra megy el – figyelmeztetett.

Forrás: www.3szek.ro

 

Fontos ismertetők és tanulmányok az alábbi link(ek) alatt:
2014 ápr. 10

Forrás:
Kárpát Régió Üzleti Hálózat

 

ILYET MÉG TE SEM LÁTTÁL: LÍRAI KÖZGAZDASÁGTAN
FIATALOKNAK
CSALÁDALAPÍTÁSHOZ - FELTÉTLENÜL KATTINTS IDE ÉS
OLVASD EL !
- 2014.03.21


Dr. Főcze Gyula PhD, közgazdász, társult egyetemi oktató egyesületek, alapítványok, vidéki oktatási központok, ifjúsági szervezetek, nyugdíjas klubok, egyházak stb. meghívására személyesen tart vetítettképes előadásokat. Ezek lehetnek saját portfolióból vagy a megrendelő által javasolt témák. Minden kérést, javaslatot elfogadunk, ami az öngondoskodás, az önmegvalósítás, az anyagi függetlenség és társadalmi jólét témaköréhez tartozik. Szakértőnk életstratégiai, gazdasági és befektetési tanácsadó.

Többek között,
Számitástechnikai és Elektromérnöki Doktori Iskolával (A műszaki tudományok doktora),
Közgazdaságtudományi Akadémiával (ASE - Pénzügy, Biztosítás, Bank, Tőzsde < pénzügyi és könyvelési menedzsment> szakosítás),
Vezetéstudományi Főiskolával (Kis és Közepes Vállalkozások Általános Menedzsmentje)
Tizenhat éves egyetemi oktatói tapasztalattal (Babes-Bolyai Tudományegyetem)
Tizenkét és fél esztendő vállalkozói gyakorlattal és
Tizenhat év önkéntes tanácsadói karrierrel rendelkezik.

Előadásai, szemináriumai interaktívak, szórakoztatóak és hasznosak.
Hívják meg bizalommal.


0. 01. 2014

ELEMZÉSKÖZPONT - A TŐZSDE MISZTIKUS VILÁGA - KATTINTS IDE !

Egyik legszínvonalasabb európai Tőzsdeiskola. Tulajdonosai, trénerei szakszerű tudással rendelkeznek. Megtalálható itt minden, ami az anyagi függetlenség megvalósításához nagymértékben hozzájárul. Vannak itt ingyenes és fizetős tanfolyamok, könyvek, CD-ék, videók, webináriumok, stb, stb. Aki rövid időn belül milliomos akar lenni, az Elemzésközpont szakértőinek tanácsait, és tanfolyamait kövesse.

............................................................................................................................................................

 

A legjobb befektetés az oktatás –
beszélgetés dr. Főcze Gyula közgazdásszal –

Szerzõ: Hírmondó |  A cikk megjelenésének dátuma: 17/01/2014

Dr. Főcze Gyula közgazdász: A mai fiataloknak meg kell tanulják, hogy az élet sok nagy kudarcra épülő apró sikerből tevődik össze


Sikerreceptek az anyagi függetlenség megvalósításához címmel tartott előadást Baróton dr. Fő­cze Gyula sepsiszentgyörgyi egyetemi adjunktus, közgazdász. Előadása végén megkérdeztük, mi lehet az oka annak, hogy fiataljaink nem vállalkoznak itthon, inkább külföldi, alkalmi munkából tartják fenn magukat.


– Sajnos, sem az iskolában, sem a főiskolákon, sem az egyetemeken nem tanulják meg fiataljaink, hogyan kell a pénzzel bánni. Nem tudják, mit jelent egy jó üzleti terv, bár az egyetemeken már kezdtek üzletiterv-versenyeket szervezni, de a gyakorlati oktatás, amiről annyit beszélünk, nem valósul meg. Felkészülnek a tanárok, elmondanak mindent, de nagyon sok esetben – az elemi iskolától az egyetemig – olyan tantárgyakat tanítanak, melyeknek az életben soha hasznát nem veszik. A gyakorlati kérdésekkel, melyek a fiatalokat előbbre vinnék életcéljaik megvalósítása felé, senki nem foglalkozik.

– Nem lehetne ilyen tanfolyamokat szervezni számukra?

– A legjobb befektetés mindig az oktatás, de nem az a lényeg, hogy mindenféle fölösleges tantárgyat végigtanítsanakk, hanem olyan tanfolyamokat kellene szervezni, amelyben megtanulnak egy helyzetet kezelni, ahol azt mondják nekik, holnaptól meg kell éljenek a család támogatása nélkül, jöjjenek egy ötlettel, hogy mit szeretnének. Akkor már elgondolkodhatnak azon, hogy mihez is értenek, mire vannak felkészítve, milyen eszközeik vannak, amikkel pénzt lehet szerezni
.

– Pedig vannak tehetséges fiataljaink…

– Vannak, de a mai fiatalok olyanok, mint a denevérek, 23 órakor ébrednek, és 5-kor fekszenek. Márpedig, aki nappal nincs jelen, nem látja, mi történik körülötte, és nem akar megvalósítani valamit, az nem tud hasznot hozni sem családja, sem a társadalom számára, eleve kudarcra van ítélve. Nyugaton megmagyarázzák, hogy az élet sok nagy bukásra épülő apró sikerből tevődik össze.

– A nyugati társadalom egy jóléti társadalom. Nálunk miért nincs így 25 év kapitalizmus után?

– Mi 25 év alatt nem voltunk képesek azzal foglalkozni, ami minket önmagunkká tett volna. Az állam egy nagyon rosszul gazdálkodó irányítási forma, nem lenn szabad a keze alá adni a gazdaságot, a pénzügyi világot. A nagyértékű beruházásokra szánt pénzeket mind ellopják, ez az igazság. Nemzeti politika szintjére emelték a lopást, ez a példakép. Erre a fiatal azt mondja, veszem a kalapomat, és elmentem. És igaza van.

– Mi lenne a megoldás?

– Mint már mondtam, a legjobb befektetés az oktatás lenne, az hamar megtérül, ha az embereket a helyes irányba tereljük. De jelenleg nincs reform az oktatásban, pártok szintjére bontották és alacsonyították a teljes oktatási rendszert, mely egyébként idejét múlta. Ezen kellene társadalmunknak mielőbb változtatnia, akkor talán az eredmények is jelentkeznének.

Böjte Ferenc

............................................................................................................................................................

 

2014.01.03
Ezt feltétlenül nézd meg - Csuda dolgokat rejt a jövő
Katt a szövegre !

Románia és a jóléti index 2013-ra - kattints ide !


Milliomos elmme - milliomosok iskolája
-   2013. dec. 31

Fordította Kajárik Béla angolból

...Az emberek azt szokták mondani: "Nem az a fontos, hogy mennyit keresel, hanem, hogy mennyit tartasz meg." Ez nem egészen így igaz. Amennyit keresni tudsz, az valóban fontos. Legalább ennyire igaz az, is, hogy mennyit vagy képes megtartani - valamint az, hogy mennyit fektetsz be. Mind a három tényezőnek a helyén kell lennie, hogy meggazdagodhass.

Olvasd tovább itt: Ízelítő a milliomossá válás titkaiból

...Az emberek hajlamosak azt hinni, hogy "Csak egy jó befektetést kell tudnom eszközölni, és már sínen is vagyok." Nem, ez nem fog így bekövetkezni - azért, mert ha a pénzed gyorsabban nő, mint te magad, akkor el fogod azt veszíteni!

A pénzed összege, csak olyan mértékben fog tudni növekedni, mint amilyen fejlődésre te képes leszel. A fejlődésed mértékének minden esetben meg kell előznie a keresetedét. Abban a pillanatban, amikor felhagysz a fejlődéseddel, a pénzed is csökkenni kezd. Lehet, hogy ennek a jeleit csak néhány hónap múlva fogod tapasztalni, de biztos lehetsz benne, hogy be fog következni.

Ha viszont egy jó nagy pénzes ládának megfelelő mértékben sikerül önmagadat fejlesztened, akkor a pénz dőlni fog hozzád. Kénytelen ezt tenni. Ha ez a szándékod, és ha kigyomlálod azokat a bizonyos gyomnövényeket, mivel a világmindenség utálja a légüres teret, sürgősen be fogja majd tölteni a keletkezett űrt.

Hozz létre egy jó nagy pénzesládát, és ha az a szándékod, hogy gazdag legyél, a világmindenség tele fogja tölteni ezt a pénzesládádat pénzzel. Ez a kötelessége, nem tehet mást, ugyanis ez a természetéből következik.

"Érdemes megszabadulni a hiedelmeinktől és a korábban beépült gátlásainktól,
amelyek megakadályoznak bennünket abban, hogy sikeresek legyünk!"
(Chris Widener: "A kőbezárt angyal" című könyve)

Olvasd tovább itt: Ízelítő a milliomossá válás titkaiból

 

Meglepő tények a szegényekről és gazdagokról egy gazdag
ügyfeleket kutató svájci bank elemzéséből

2013.dec.31

Magyarországon egy átlagos felnőtt személyes vagyona körülbelül hatmillió forintra rúgott az idén – derül ki a Credit Suisse éves jelentéséből, a Global Wealth Reportból. Ennek kevesebb, mint fele lehet ingatlan, vagyis a svájci bank szerint átlagosan 2-3 millió forint parkolhat egy-egy ember bankszámláján vagy befektetési számláján.

Ez egyébként jelentősen több, mint tavaly ilyenkor, amikor 12 százalékkal kevesebb vagyonnal rendelkezett a magyar lakosság, amely – ezek szerint – egészen jól elkezdett magára találni a válság óta. Hasonlóan a lengyel, azerbajdzsáni vagy amerikai polgárokhoz, amelyeknek a vagyona hasonló arányban nőtt tavaly ilyenkorhoz képest.

További információk az alábbi címeken.

Link:  Global Wealth Report

Angol nyelvű


Forrás: http://fn.hir24.hu

............................................................................................................................................................


LEGYÉL TE IS MILLIOMOS !  LEGYÉL TE IS TŐZSDECÁPA !


Dr. Főcze Gyula, okl. közgazdász, a Babes-Bolyai Tudományegyetem társult  adjunktusa - vezetéstudományi, gazdasági,  és befektetési tréner, a magyarországi  http://www.elemzeskozpont.hu hivatalos partnere, Sepsiszentgyörgyön  beindította a

SZÉKELYFÖLDI TŐZSDECÁPÁK ISKOLÁJÁT

A fölösleges elméletet nélkülöző gyakorlati oktatás, MT4-es kereskedési platformok segÍtségével, valós piaci adatokkal, Demó számlákon, virtuális tőkével történik. Így  a tanulási időszakban senkinek semmilyen vesztesége nem keletkezik.

Lépj be Te is abba a rendszerbe, mely megközelítőleg 4 trillió USD értékű napi forgalommal, milliók életét változtatta meg a világon. Ha érdekel a titokzatos Tőzsde, és a Devizakereskedés (Forex), mint rendkívül izgalmas, nem kockázatmentes, de megfelelő szakmai tudással hatékonyan kezelhető pénzteremtő lehetőség, ne habozz, jelentkezz időpont egyeztetésre a  0752 648537-es telefonszámon  vagy   az europrogress@yahoo.com e.mail címen.


Ne feledd a tőzsdei kereskedés nem szerencsejáték ! Egy nagyon komoly pénzügyi szakma, melynek gyakorlása, akár az orvosnak, az ügyvédnek, a mérnöknek a hivatása - alapos felkészülést igényel. Tarts velünk és Te is lehetsz befektető, tőkepiaci részvény kereskedő, forexbróker vagy akár multimilliomos tőzsdecápa, ha megtanulod  a "skalpolást", a profi daytraderek (naponbelüli) vagy swingtraderek(hosszútávú) kereskedési trükkjeit, majd egy nyugati ECN brókernél valódi pénzzel élő számlát nyitasz, és jól alkalmazod élesben is a kockázatkezelés demó számlákon begyakorolt technikáit.

Oktatási Program: Munkanapokon 10 - 17

Szolgáltatások ára:
Időpont egyeztetés, regisztráció:  ingyenes.
Bevezető, személyes konzultáció: 6 óra, 10–16:100 lej.
Alapozó szeminárium, kereskedési gyakorlatok: 3 nap, 10 – 17: 300 lej.
Soknak tűnik ? Ha elsajátítod a kereskedés szabályait, ezt a pénzt percek alatt visszaszerzed.

Munkanélkülieknek, diákoknak 50%-os kedvezmény !
(2012.04.27)

............................................................................................................................................................

 

KIEMELT SZÉKELYFÖLDI INFORMÁCIÓ

Kattints e linkre és látogasd meg Attila király utódainak gyönyörű örökségét, a Székelyföldet - Virtuális Székelyföld


KÖNYVEK MILLIOMOS JELÖLTEK SZÁMÁRA

Pongor üzleti könyvek és - Klikkelj rá !

a Bagolyvár Kiadó sikerkönyvei: 

Kapható könyvek listája, letölthető excel táblázatban - Klikk a szövegre !

Vállalkozások gazdaságtana -  Klikk a szövegre !

 

Más infó:

A pénzteremtés legnagyobb titka -  Klikk a szövegre !

 

WORLDOMETERS - FOLYAMATOS FRISS ADATOK

HA ÉRDEKELNEK FÖLDÜNK LEGFONTOSABB, GLOBÁLIS INFORMÁCIÓI, A VILÁG NÉPESSÉGE, KORMÁNYZAT ÉS GAZDASÁG, TÁRSADALOM ÉS MÉDIA, KÖRNYEZET, ÉLELEM, VÍZ, ENERGIA ÉS AZ EMBERISÉG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA KATTINTS IDE ! Feltöltve: 2013.06.05 - Klikk a szövegre !

 

Ha hiteles szakdolgozatot, gazdasági elemzést, magiszteri vagy doktori disszertációt akarsz készíteni, akkor jó helyen jársz. Az alábbi link alatt nagyon sok hasznos információt találsz.

IDE KATTINTS !  EUROSTAT ADATOK - TÁBLÁZATOK MAGYAR NYELVEN


Az Eurostat kész táblákkal is segíti ingyenes adatbázisának felhasználóit. Ezeket a táblákat az Eurostat támogatásával most magyar nyelven is rendelkezésre bocsátjuk. A táblák listája folyamatosan bővül. A táblázatokhoz rövid magyarázatok is tartoznak, amelyek segítik a mutatók hátterének, számítási módjának megértését.

 

A hetven/harmincas pénzügyi szabály

A legtöbb alkalmazásban gürcölő polgár számára vonzó az az állapot, hogy van egy aránylag biztos állása, évenként kiveheti a pihenőszabadságát, és ha szerencséje van, 35-40 esztendő után kap egy jelentéktelen nyugdíjat, mely tulajdonképpen arra sem elegendő, hogy megvásárolhassa a koporsóját. Vonzó, mert gyakran megesik velük, hogy sikereket érnek el a vállalati ranglétrán való előrejutásban, vagy olykor fizetésemelést, prémiumokat, báránypénzt, szeretetcsomagot stb. kapnak a munkaadótól. Ilyenkor észre kellene venniük, hogy bizony csapdába kerültek. Az átmeneti gazdasági időszakot kipróbált nyugati szakértők azt állítják, ez azért van így, mert a munkáltatók zöme - legyenek azok magántőkével működő cégtulajdonosok vagy állami intézmények vezetői - tisztában van azzal, hogy minden ember lelke rendelkezik egy könnyen megvásárolható résszel. Az is igaz, hogy minden emberi léleknek van egy megvásárolhatatlan, erős, elszántsággal telített része is. A kérdés csupán az, adott esetben lelkünknek melyik része kerekedik felül.
A Gazdag papa, szegény papa címû amerikai sikerkönyv szerzői meggyőződéssel jelentik ki, hogy a földkerekség minden emberének ára van. Mégpedig két emberi tulajdonság, a mohóság és a félelem miatt. A pénztelenségtől való félelem sarkall mindannyiunkat fáradságos kulizásra, aztán ha végre kezünkben a jól kiérdemelt munkadíj, a mohóság felébreszti bennünk a vágyat a pénzünkkel megvásárolható csodálatos javak, termékek iránt.
El is jutottunk az általános sikerképletünk megfogalmazásához, ami valahogy így fest: naponta felkelünk, elmegyünk dolgozni, kifizetjük létfenntartásunk számláit, aztán újra felkelünk, megint dolgozni rohanunk, újra kifizetjük a számláinkat, és így tovább rutinszerûen életünk végéig, anélkül, hogy életkörülményeink javulnának vagy a pénzünk gyarapodna. Az említett könyv szerzői ezzel kapcsolatban azt írják: ,,az emberek önmagukhoz sem őszinték. Ahelyett, hogy szembenéznének a félelmükkel és gondolkodnának, csak reagálnak. Érzelmileg reagálnak, és nem használják a fejüket? Emberek milliói e félelem miatt forgolódnak éjszakánként, álmatlanul gyötrődve az ágyukban. Ezért aztán másnap, amikor felkelnek, megint csak elmennek dolgozni, és megint csak feltámad bennük a remény, hogy a fizetésnapon elmúlik a lelküket marcangoló félsz. A pénz irányítja az életüket, az érzelmeiket és ennélfogva a lelküket is.?
Pedig lehetne ez másképpen is, legalábbis azt állítják Amerika tapasztalt szakértői. Szerintük a megszerzett pénzzel való sáfárkodásnak a 70/30-as pénzügyi szabály szerint kellene történnie. Eszerint ugyanis bármilyen összeg birtokába jutunk, két részre kell felosztanunk: fogyasztásra (élelemre, ruházatra, közköltségre, szórakozásra stb.) mindössze a megszerzett pénzösszeg 70 százalékát fordítsuk, a fennmaradó 30 százalékot pedig újabb három részre osztjuk: 10 százalékot megtakarítás formájában félreteszünk, 10 százalékot befektetünk (kötvényeket, részvényeket, kincstárjegyeket stb. vásárolunk, vagyis forgatjuk a pénzt, hogy kamatozzon, további pénzt fialjon), végül a fennmaradó 10 százalékot jótékonyságra fordítjuk (egyházak, egyesületek, alapítványok, iskolák, valamint a rászorulók különböző kategóriái várják az adományozók nagylelkûségének megnyilvánulását).

2011 dec. 14

dr. Főcze Gyula, okl. közgazdász, a
BBTE társult adjunktusa

 

 


 
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

KEDVES ÉRDEKLŐDŐK !
2014.08.05.

Nem kérjük senkitől, hogy információink felhasználásáért fizessen, hisz örülünk ha segíthetünk, de amennyiben ingyenes tartalmainkat hasznosnak találjátok és módotokban áll segíthettek.

A Donate gombra kattintva egyetlen lejtől a plusz végtelenig, tetszőleges összegeket adományozhattok. Anyagi támogatásotokkal hozzájárultok újabb értékes infotermékek elkészítéséhez, közléséhez, programjaink működéséhez. Nagylelkűségeteket hálásan köszönjük.OKTATÓ ANYAGOK
2014.01.30.1. Hogyan kereskedjünk deviza és részvénypiacokon

2. Hétköznapi traderek technikái: Forex skalp

3. Hétköznapi traderek technikái: Swingtrade Kereskedés

4. Hétköznapi traderek kereskedési technikái: Forex Daytrade


Fontos
A Tőkepiaci Kalendáriumban követhető adatok és devizapiaci hírek mozgatják naponta az árakat. Hírbejelentés előtt egy-két órával ne nyiss se Long (vételi) se Short (eladási) poziciót !

Tőkepiaci Kalendárium.php


KEVESEBBET CSÖKKENT
2014.10.09.

2014. október 9., csütörtök:
Közélet

A korább közölténél kisebb mértékben csökkent a román bruttó hazai termék (GDP) a negyedéves bontás szerint az Országos Statisztikai Intézet (INS) felülvizsgált adatai alapján. Az INS ugyanakkor megerősítette, hogy a gazdaság technikai recesszióba került.
Az intézet tagnapi közlése szerint a második negyedévben a GDP 0,9 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest. Korábban az intézet 1 százalékos zsugorodást közölt. Az első negyedévi eredményt is enyhén módosította, az első három hónapban a bruttó hazai termék 0,1 százalékkal csökkent a korábban közölt 0,2 százalékhoz képest. Az idei második negyedévben ugyanakkor a GDP éves szinten 1,5 százalék volt a bővülés a tavalyi második negyedévhez képest.
Az első féléves adatok nem változtak, így a román GDP 2,6 százalékkal nőtt.
Forrás:www.3szek.ro


A ROMÁN GAZDASÁG NÖVEKEDÉSE
2014.10.08.

Szerényebb növekedést várnak
Csökkentette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a gazdaság idei előrejelzését. Eszerint 2,4 százalékos növekedésre számítanak a korábbi 2,8 százalékhoz képest. A kormány és az IMF tavaly év végén 2,2 százalékos idei gazdasági növekedéssel számolt. Ekkora GDP-bővüléssel számolva készült el a 2014-es költségvetés-tervezet. Az idei biztató gazdasági előrejelzések hatására júniusban az IMF 2,8 százalékra növelte várakozását, ezzel szemben a Ponta-kabinet jelenleg 2,5 százalékos idei GDP-bővülést remél. Az IMF a tegnap közzétett World Economic Outlook-jelentésben mérsékelte a gazdasággal kapcsolatos várakozásait. A nemzetközi pénzintézet nem módosította a jövő évre vonatkozó román gazdasági előrejelzését, így továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2015-ben. Az idei első fél évben a román GDP a kiigazított érték alapján a növekedés 2,6 százalékos volt a tavalyi első hat hónaphoz képest. Tavaly a gazdaság teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt. Forrás: www.3szek.ro

MŰKÖDIK A MAGYAR GAZDASÁGI MODELL
2014.10.08.

Működik a magyar modell
A Nemzetközi Valutalap (IMF) is kénytelen elismerni, hogy a magyar modell működik, és megszorítások nélkül is lehetséges a tartós gazdasági növekedés, csökken a munkanélküliség, és nő a pénzügyi stabilitás – reagált Kurucz Éva kormányszóvivő tegnap az IMF friss jelentésére.
A valutaalap a World Economic Outlook-jelentésben javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési prognózisát, így azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2014-ben 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,3 százalékkal bővülhet. Az IMF nyáron közzétett országjelentésében még 2 százalékos idei és 1,7 százalékos jövő évi növekedés szerepelt. Kurucz Éva az MTI megkeresésére kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap példátlan mértékben módosította a magyar gazdasági növekedésről szóló becslését. Hozzátette: Magyarország úgy tudott gazdasági fordulatot végrehajtani, hogy már negyedik éve 3 százalék alatt marad a költségvetési hiány. Forrás: www.3szek.roEURÓPÁBAN SEM RÓZSÁS A HELYZET
2014.07.23.

Az európai helyzet az unió statisztikai hivatalának adatai szerint a következő: az eurózónában az előző negyedévhez képest 92,7 százalékról 93,9 százalékra, a 28 tagállamban pedig 87,2 százalékról 88 százalékra emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság. Görögország vezet 174,1 százalékkal, Olaszország következik 135,6 százalékkal, majd Portugália 132,9 százalékkal. A legkevésbé Észtország adósodott el GDP-je 10 százalékával, utána Bulgária következik 20,3 százalékkal, és Luxemburg 22,8 százalékkal. A magyar államháztartás GDP-arányos adóssága március végén 84,3 százalék volt. A 2013-as év utolsó negyedévével összevetve az Európai Unió 19 tagállamában nőtt, 6-ban csökkent, Észtországban pedig nem változott az államadósság aránya idén az első negyedévben. A legnagyobb, 7 százalékpontos növekedést Szlovéniában regisztrálták, az ellenkező véglet Lengyelország, ahol 7,6 százalékpontos csökkenést mutattak ki.

Forrás: www.3szek.ro

Hét százalék a munkanélküliség Romániába
2014.01.01.


A harmadik negyedévben hét százalékra csökkent a román munkanélküliségi ráta az előző negyedévi 7,5 százalékról.

Éves viszonylatban valamelyest nőtt az állástalanok aránya, tekintettel arra, hogy a tavalyi harmadik negyedévben 6,8 százalékos volt a ráta.
Románia 10,1 milliós aktív népességéből a munkanélküliek száma eléri a 712 ezer főt. A férfiak körében magasabb az állástalanok aránya, 7,4 százalékos a ráta, míg a nők körében 6,5 százalékos a munkanélküliség.
A 20 év és 64 év közötti életkorúak foglalkoztatottsági rátája 65,1 százalék volt, ami 4,9 százalékponttal marad el a Románia által vállalt 70 százalékos célértéktől.
A munkanélküliség a 15-24 éves fiatal korosztályt sújtja: ebben a körben 23,2 százalékos a munkanélküliség Romániában.

Forrás: http://gazdasagiradio.hu/cikk/99865/


ALACSONY BÉREK, NÖVEKVŐ MUNKANÉLKÜLISÉG
2014.08.22.

Enyhén növekedett a munkanélküliség a múlt hónapban térségünkben, a korábbi 6,06 százalékról 6,57 százalékra módosult a mutató értéke, miután 760 végzős diák kérte nyilvántartásba vételét a szakhivatalnál. Az összesítésekben szereplő 6000 állástalan közül kevéssel több, mint ezer, azaz ötből egy háromszéki érintett jogosult munkanélküli-segélyre.

Sepsiszentgyörgyön és környékén közel 1900, Kéz­divásárhelyen 730, Ko­vász­nán 630 munkanélküli, Ba­róton 1100 állástalan nem kap már támogatást, a segélyezettek 90 százaléka pedig átlagosan 400 lejes állami juttatásból gazdálkodik – ismertette a múlt havi adatokat Kelemen Tibor. A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal vezetője szerint a regisztrált álláskeresők közül jobbára a készruhaiparból és a fafeldolgozásból érkező ajánlatokat fogadott el közel 350 háromszéki, Baróton mindössze három munkanélkülinek sikerült elhelyezkednie júliusban.
A bruttó átlagbér továbbra is az országos átlag alatti megyénkben, derül ki a 3960 háromszéki vállalkozó nyilatkozataiból, akik összesen 46 ezer főt foglalkoztatnak megyeszerte. Januárban 1344, júliusban pedig 1370 lej volt a háromszéki bruttó átlagbér, értéke az előző hónapokban csupán áprilisban lépte át – mindössze egy lejjel – az 1400 lejes határt.

EMELKEDŐ INFLÁCIÓ
2014.08.12.

Júliusban 0,95 százalékra nőtt az éves infláció Ro­mániában az egy hónappal korábban jegyzett 0,66 százalékról – közölte tegnap az országos statisztikai intézet.
Az éves infláció áprilisban volt a legmagasabb, 1,21 százalék, azt követően csökkent a fogyasztói árindex júniusig. A havi infláció ugyanakkor 0,1 százalékkal csökkent júliusban az előző hónaphoz képest. A hetedik hónapban az élelmiszerek 0,3 százalékkal lettek olcsóbbak, a nem élelmiszerek ára stagnált, a szolgáltatások 0,4 százalékkal drágultak. A nemzeti bank a múlt hétfőn 2,2 százalékra csökkentette az idei inflációs előrejelzését a korábbi 3,3 százalékról, és 3 százalékra mérsékelte a jövő évit szintén 3,3 százalékról. A statisztikai intézet szintén tegnap tette közzé az első fél évi külkereskedelmi mérlegre vonatkozó adatokat. Románia külkereskedelmi mérleghiánya 13,3 százalékkal, 12,6 milliárd lejre (2,8 milliárd euróra) nőtt az első hat hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya abszolút értékben 1,48 milliárd lejjel (298,8 millió euró) volt magasabb.
Forrás: www.3szek.roKeresés a honlapon